Pyszny biszkopt, bita śmietana i galaretka. Idealny deser do popołudniowej kawy lub herbaty.
Składniki
BISZKOPT
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- cukier waniliowy
- 6 łyżek mąki pszennej
- 2 łyżki oleju
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA ŚMIETANOWA
- 500 ml śmietanki 36%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 galaretki wiśniowe
- 2 szklanki gorącej wody
Przygotowanie
BISZKOPT
Żółtka oddzielamy od białek, białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i cukier waniliowy, miksujemy do uzyskania sztywnej masy. Następnie dodajemy po 1 żółtku miksując na najniższych obrotach, do masy dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej mieszamy delikatnie, ale dokładnie. Ciasto wylewamy na formę wyłożoną papierem do pieczenia, pieczemy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni C. Gorący biszkopt wyjmujemy z formy na ściereczkę i zwijamy w rulon.
MASA ŚMIETANOWA
Jedną galaretkę rozpuścić w jednej szklance, wylać na płaski talerz, aby stężała. Drugą rozpuścić do wystygnięcia. Śmietankę ubić na sztywno, dodać cukier puder oraz wystudzoną, płynną galaretkę i dokładnie wymieszać.
Na wystudzony biszkopt wyłożyć masę śmietanową i delikatnie rozprowadzić. Stężałą galaretkę pokroić w paski, ułożyć wzdłuż brzegu ciasta i zwinąć w rulon.