Domowe racuchy


Racuchy to świetne rozwiązanie na śniadanie, bądź lunch. Posypane cukrem pudrem smakują znakomicie.

Składniki:

  • kostka drożdży
  • szklanka mleka ciepłego
  • kilogram mąki do ciasta drożdżowego
  • 3 jajka
  • szczypka soli
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • łyżka masła roztopionego

Sposób przygotowania:

Z drożdży, 1/3 szklanki ciepłego mleka, 2 łyżeczek cukru i 2 łyżek mąki robię zaczyn, mieszam i odstawiam do wyrośnięcia.

Jak wyrośnie do środka wbijam jaja, dolewam resztę mleka, sole odrobinę, dodaje cukier zwykły około 1 łyżeczki i cukier waniliowy, mieszam a na koniec dosypuje systematycznie mąkę przesianą przez sito i wyrabiam ciasto. Dodaje w trakcie masło roztopione i dalej wyrabiam i dodaje mąkę aż ciasto będzie odchodzić od miski. Potem odstawiam do wyrośnięcia. Jak wyrośnie formuje sobie placki dodaje pokrojone jabłko, ale może być bez i odstawiam na chwilę jeszcze do wyrośnięcia. Smażę na oleju gorącym po kilka minut z każdej strony aż się zarumienią i na koniec posypuję cukrem pudrem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!