Przepis na pyszne racuszki drożdżowe, idealne na drugie śniadanie, podwieczorek lub kolację.
Składniki:
- 500g mąki
- 1 łyżka cukru
- 30g drożdży świeżych lub 16g drożdży instant
- łyżka masła
- 2 szkl. ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
Drożdże pokruszyć, dodać odrobinę ciepłego mleka i cukier, odstawić, żeby zaczęły pracować. Jeśli się używa drożdże instant, ten etap pomijamy, bo można je dodać bezpośrednio do mąki.
Przesiać mąkę, podgrzać resztę mleka i masło. Do mąki dodać drożdże, mleko, jajko, sól, wymieszać łyżką tak, żeby ciasto miało konsystencję bardzo gęstej śmietany. Jeśli będziemy jeść na słodko można dodać cukier z wanilią ewentualnie szczyptę kardamonu.
Odstawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość, czasem potroją. Ja smażę na patelni na oleju ale na mniejszym płomieniu, żeby się dopiekły w środku. Można też na głębokim oleju w garnku. Podawać z czym się lubi.