
Bardzo smaczne i puszyste ciasto z rabarbarem. Jest proste w przygotowaniu i szybkie. Ładnie pachnie, jest wilgotne, kwaskowate, nie za słodkie.
Składniki
- 320 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - 5 jajek
 - 160 g drobnego cukru
 - 1 cukier waniliowy
 - 170 ml dobrego oleju
 - ok. 500 g rabarbaru
 
Przygotowanie
Jajka z cukrem zwykłym i waniliowym ubić na puszystą masę.
Dodać olej, zmiksować.
Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
Wylać na blachę I ułożyć rabarbar.
Piec ok. 35 min w 180 st. Sprawdzić patyczkiem czy jest suchy.
Wyłączyć piekarnik i trzymać placek przy uchylonych drzwiczkach ok. 5 min.
Wyciągnąć, posypać cukrem pudrem.