Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

4.5
(20)

Ciasto jogurtowe z owocami i kruszonką

Bardzo prosty przepis na ciasto jogurtowe z owocami, którego miarką jest pojemnik po jogurcie. Ciasto jest wilgotne, puszyste i delikatne w smaku.

Składniki

Ciasto

  • 1 kubek jogurtu naturalnego (duży 350g)
  • 1 kubek cukru
  • 1 kubek oleju
  • 3 kubki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • cukier wanilinowy

Kubek jest miarką.

Kruszonka

  • 50 g masła
  • 100 g mąki
  • 50 g cukru

Dodatkowo

  • śliwki lub inne owoce

Przygotowanie

Mieszamy wszystkie składniki na ciasto łyżką, wykładamy na blachę. Na wierzch śliwki. Składniki na kruszonkę połączyć i wyłożyć na ciasto. Pieczemy 50-60 min w 160 stopniach, do tzw. suchego patyczka.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 20

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!