Ptasie mleczko


Super pyszny deser wzorowany na sławnym wedlowskim ptasim mleczku.

Składniki

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 100g cukru
  • 2 szklanki mąki wrocławskiej
  • 2 łyżki kartoflanki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki kakao

Pianka:

  • 1 litr kremówki
  • 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
  • 2 szklanki wrzątku

Polewa:

  • 2 czekolady gorzkie
  • 200g masła

Przygotowanie

Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista, dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Zmiejszyć obroty i dodać wymieszane produkty sypkie. Piec w 160 C 20 – 25 minut (zależy od piekarnika).

Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dokładnie romieszać, ubić kremówkę i jak będzie zimna galaretka to wlewać ją po trochu do ubitej śmietany i cały czas ubijać. Wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.

Polewa: rozpuścić masło z czekoladą mieszając na małym ogniu jak będzie jednolita masa to zostawić żeby ostygła. Zimną polewę wylać na piankę i zostawić do całkowitego zastygnięcia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.9 / 5. Oddanych głosów: 45

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!