Lekkie i puszyste ciasto ptasie mleczko to deser, który na pewno podbije Wasze serca.
Składniki oraz sposób przygotowania
Biszkopot:
- 6 jajek
- 30 dkg mąki
- szklanka cukru
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki zimnej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
Białka ubić, usztywnić cukrem. Dodać żółtka wymieszane z wodą i sokiem z cytryny, wszystko ubijać przez 5 minut. Dodać mąkę z proszkiem, lekko wymieszać, wlać do blaszki i piec około 35 min 180 stopni.
Ptasie mleczko:
- 2 galaretki
- 2 śnieżki
Galaretkę ugotować w połowie wody, wystudzić. Śnieżkę ubić z mlekiem i dodać galaretkę ale jak już zacznie się ścinać nie może być płynna. Gotowe ptasie mleczko wylać na ciasto i do lodówki do stężenia na kilka godzin.