Super pyszny deser wzorowany na sławnym wedlowskim ptasim mleczku.
Składniki
Biszkopt:
- 4 jajka
- 100g cukru
- 2 szklanki mąki wrocławskiej
- 2 łyżki kartoflanki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki kakao
Pianka:
- 1 litr kremówki
- 2 galaretki cytrynowe lub pomarańczowe
- 2 szklanki wrzątku
Polewa:
- 2 czekolady gorzkie
- 200g masła
Przygotowanie
Biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać aż masa będzie szklista, dodawać po jednym żółtku i cały czas ubijać. Zmiejszyć obroty i dodać wymieszane produkty sypkie. Piec w 160 C 20 – 25 minut (zależy od piekarnika).
Pianka: galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku, dokładnie romieszać, ubić kremówkę i jak będzie zimna galaretka to wlewać ją po trochu do ubitej śmietany i cały czas ubijać. Wyłożyć na zimny biszkopt. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.
Polewa: rozpuścić masło z czekoladą mieszając na małym ogniu jak będzie jednolita masa to zostawić żeby ostygła. Zimną polewę wylać na piankę i zostawić do całkowitego zastygnięcia.