Ciasto „pleśniak”


Pleśniak to rewelacyjne ciasto, które zawsze wychodzi. Idealne na rodzinne uroczystości.

Składniki

  • 1 margaryna
  • 3 szkl. mąki
  • 5 żółtek
  • 5 łyżeczek cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • słoik powideł
  • 1 łyżka kakao
  • 1 szkl. cukru

Przygotowanie

Margarynę, mąkę, proszek do pieczenia, 5 łyżeczek cukru i żółtka posiekać nożem i zagnieść ciasto (margaryna i żółtka muszą być zimne prosto z lodówki). Ciasto podzielić na 3 części. Do jednej dodać kakao. Wiekszą część rozłożyć na blaszce, posmarować powidłami ja jeszcze dodaje śliwki pokrojone, na śliwki starkować ciemne ciasto. Białka ubić, dodać cukier i wylać piane na ciemne ciasto. Na sam wierzch starkować resztę jasnego ciasta. Piec 40-60 min. w 180 stopniach.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!