Prosta szarlotka

Błyskawiczna szarlotka na pysznym, kruchym cieście. Przygotujesz ją szybko i bez kłopotu.

Składniki

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 0.5 szkl. cukru

Nadzienie:

  • 2 kg jabłek
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie

Z podanych składników zagnieść ciasto. Podzielić na dwie nierówne części. Z mniejszej części zrobić małe kulki i włożyć do zamrażarki.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Dodać 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki cynamonu i wymieszać (jak jabłka puściły dużo soku to odcisnąć). Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wyłożyć jedną część ciasta i rozłożyć jabłka.

Na rozłożone jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach drugą część ciasta. Piec 1h w temp. 180°C.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 388

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!