Pleśniak


Pleśniak to pyszne ciasto, które szybko przygotujesz, a jeszcze szybciej zniknie ze stołu.

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 4 żółtka
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany

Masa:

  • 5 białek
  • szklanka cukru
  • kisiel (ja dałam truskawkowy)
  • 1,5 kg jabłek (jeśli jabłka mają zbył dużo soku, to lekko odcisnąć)
  • dżem z czarnej porzeczki

Sposób przygotowania:

Masło posiekać i dodać wszystkie składniki na ciasto. Wyrobić.

Odciąć 1/4 ciasta. Mniejszą włożyć do zamrażalnika, by się schłodziła.

Drugą, większą część ciasta równomiernie rozkładamy na posmarowaną blachę i smarujemy dżemem z czarnej porzeczki.

Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Jeśli zawierają dużo soku, lekko odciskamy i rozkładamy na cieście posmarowanym dżemem.

Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier oraz kisiel. Ubijamy by składniki się połączyły.

Rozłożyć masę na jabłka i zetrzeć na nią pozostałą część ciasta, które jest w zamrażarce. Piec ok 40 min. w temp. 180°C.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 21

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!