Pierogi z jagodami


Przepis na pyszne domowe pierogi z jagodami świeżymi lub mrożonymi. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, bo nadzienie to tylko owoce z cukrem.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki
  • 2 jajka
  • 250 ml gorącej wody
  • 1 płaska łyżka soli
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • cukier
  • jagody

Sposób przygotowania:

  1. Przesiewam mąkę na stolnicę, robię w niej wgłębienie, w które wbijam jajka, dodaję masło, a następnie powoli i stopniowo wlewam gorącą wodę, w której uprzednio rozpuściłam łyżkę soli.
  2. Wyrabiam ciasto około 10 minut, które później wstawiam na godzinę do lodówki, by się schłodziło.
  3. Po tym czasie odkrajam kawałki ciasta, wałkuję i wycinam szklanką kółka, na które nakładam jagody wymieszane z cukrem w takiej ilości, by bez problemu można było zlepić pierogi i by nie uciekały z nich owoce.
  4. Pod koniec wrzucam pierogi do gotującej się, lekko osolonej wody z dodatkiem jednej łyżki oleju, a kiedy wypłyną na powierzchnię, gotuję jeszcze od 3 do 5 minut i wyciągam łyżka cedzakową. Podaje z cukrem, śmietaną i posypanymi na wierzchu jagodami.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 0 / 5. Oddanych głosów: 0

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!