Przepis na proste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek.
Składniki
Ciasto:
- 1 kg mąki
- 10 dag świeżych drożdży
- 1-1.5 szklanki ciepłego mleka
- kostka masła lub margaryny – 200 gram
- 1 całe jajko
- 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania)
- 2 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru
Farsz:
- 1 kg kapusty kiszonej
- 1.5 kg pieczarek
- 0.5 do 1 kg cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 3 jajka
- 1 szklanka bułki tartej
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy i smażymy. Gdy wszystko się wystudzi mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy do smaku i zostawiamy żeby się przegryzł. Ja zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę bułki tartej. Farsz jest teraz gotowy do użycia. Pamiętacie o jajkach. Bez tego farsz wypłynie podczas pieczenia.
Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić zaczyn. Przykryć folią spożywczą i czekać aż wyrośnie. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą. Dodać wyrośniety zaczyn i rozbełtane całe jajko z 2 żółtkami. Wyrobić ciastko na gładką i jednolitą masę. Włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią. Ciasto musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu wałkować na cienkie placki. Nałożyć farsz i zawijać rulony. Rulony pokroić na kawałki po 3-4 cm. Kładziemy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) aż się zarumienią.