Paszteciki

4.6
(20)

Przepis na proste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek.

Składniki

Ciasto:

  • 1 kg mąki
  • 10 dag świeżych drożdży
  • 1-1.5 szklanki ciepłego mleka
  • kostka masła lub margaryny – 200 gram
  • 1 całe jajko
  • 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania)
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru

Farsz:

  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 1.5 kg pieczarek
  • 0.5 do 1 kg cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 jajka
  • 1 szklanka bułki tartej
  • sól i pieprz do smaku

Przygotowanie

Farsz: Kapustę gotujemy do miękkości. Pieczarki, cebulę i czosnek kroimy i smażymy. Gdy wszystko się wystudzi mielimy w maszynce do mielenia. Doprawiamy do smaku i zostawiamy żeby się przegryzł. Ja zostawiam na kilka godzin. Po tym czasie należy dodać 3 surowe jajka i szklankę bułki tartej. Farsz jest teraz gotowy do użycia. Pamiętacie o jajkach. Bez tego farsz wypłynie podczas pieczenia.

Ciasto: Z mleka, drożdży, cukru i szklanki mąki zrobić zaczyn. Przykryć folią spożywczą i czekać aż wyrośnie. Mąkę, sól i masło połączyć ze sobą. Dodać wyrośniety zaczyn i rozbełtane całe jajko z 2 żółtkami. Wyrobić ciastko na gładką i jednolitą masę. Włożyć do oprószonej mąką miski i przykryć folią. Ciasto musi wyrosnąć. Po wyrośnięciu wałkować na cienkie placki. Nałożyć farsz i zawijać rulony. Rulony pokroić na kawałki po 3-4 cm. Kładziemy je na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Paszteciki smarujemy rozkłóconym białkiem. Pieczemy w 180 stopniach (góra-dół) aż się zarumienią.



Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 20

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!