Owocowe szaleństwo


Owocowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to idealna propozycja na słodki deser – niezależnie od okazji.

Składniki oraz sposób przygotowania

Spód:

  • 300g herbatników
  • czekolada mleczna 100g
  • masło 125g

300g pokruszonych herbatników mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mleczną (100g) i rozpuszczonym masłem (125g). Następnie wykładamy mieszanką dną tortownicy lekko ugniatając – wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.

Masa:

  • 600 ml śmietanki
  • 300 g białej czekolady
  • 2 łyżki żelatyny
  • 1/3 szkl. zimnej wody
  • owoce wg uznania do dekoracji

Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 100 ml śmietany 30% gdy się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę – całość dokładnie mieszamy. Odstawimy do delikatnego przestudzenia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy masę czekoladową i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania maliny, borówki ja wykorzystałam truskawki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!