Owocowe ciasto bez pieczenia na herbatnikach to idealna propozycja na słodki deser – niezależnie od okazji.
Składniki oraz sposób przygotowania
Spód:
- 300g herbatników
- czekolada mleczna 100g
- masło 125g
300g pokruszonych herbatników mieszamy z rozpuszczoną czekoladą mleczną (100g) i rozpuszczonym masłem (125g). Następnie wykładamy mieszanką dną tortownicy lekko ugniatając – wstawiamy do lodówki na ok. 20 min.
Masa:
- 600 ml śmietanki
- 300 g białej czekolady
- 2 łyżki żelatyny
- 1/3 szkl. zimnej wody
- owoce wg uznania do dekoracji
Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. W kąpieli wodnej rozpuszczamy białą czekoladę z dodatkiem 100 ml śmietany 30% gdy się rozpuści dodajemy napęczniałą żelatynę – całość dokładnie mieszamy. Odstawimy do delikatnego przestudzenia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno. Na koniec ubijania dodajemy masę czekoladową i wykładamy na herbatniki. Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Dekorujemy wg uznania maliny, borówki ja wykorzystałam truskawki.