Oponki z twarogiem

5
(8)

Oponki z twarogiem

Bardzo proste, smaczne i puszyste oponki z dodatkiem twarogu. Idealne na tłusty czwartek lub po prostu do szklanki mleka.

Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • 50 dag twarogu zmielonego
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 żółtka
  • 1 całe jajko
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki spirytusu

Przygotowanie

Składniki połączyć i wyrobić ciasto na stolnicy. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać oponki szklanką i kieliszkiem. Smażyć na gorącym tłuszczu z obu stron na rumiano. Po odsączeniu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!