Oponki serowe


Oponki serowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Doskonale nadają się jako słodka przekąska do kawy.

Składniki:

  • 70 dkg mąki
  • 500g sera białego zwykłego (nie z wiaderka) nie miele
  • 2 łyżeczki sody
  • pół szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 150ml śmietany ( daje trochę śmietany i trochę kefiru)
  • 3 żółtka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiać przez sitko do głębokiej miski, dodać ser, sodę, żółtka, śmietanę, sodę, cukier i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5-1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w każdym kółku kieliszkiem wyciąć małe kółeczko, tworząc kształt oponki.

Smażyć na głębokim tłuszczu tak jak pączki, żeby się zanurzyły jak się wrzuca. Wyszły pyszne. Z samego kefiru zamiast śmietany też są pyszne ( kefir musi być gęsty a nie lejący jak ten z butelki).


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 9

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!