Oponki serowe to świetna alternatywa dla tradycyjnych pączków. Doskonale nadają się jako słodka przekąska do kawy.
Składniki:
- 70 dkg mąki
- 500g sera białego zwykłego (nie z wiaderka) nie miele
- 2 łyżeczki sody
- pół szklanki cukru
- cukier waniliowy
- 150ml śmietany ( daje trochę śmietany i trochę kefiru)
- 3 żółtka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiać przez sitko do głębokiej miski, dodać ser, sodę, żółtka, śmietanę, sodę, cukier i wyrobić ciasto. Rozwałkować je na grubość ok. 0,5-1 cm. Szklanką wycinać kółka, a następnie w każdym kółku kieliszkiem wyciąć małe kółeczko, tworząc kształt oponki.
Smażyć na głębokim tłuszczu tak jak pączki, żeby się zanurzyły jak się wrzuca. Wyszły pyszne. Z samego kefiru zamiast śmietany też są pyszne ( kefir musi być gęsty a nie lejący jak ten z butelki).