Najlepszy chleb z gara

5
(6)

Najlepszy chleb z gara

Prosty w przygotowaniu domowy chleb pieczony w garnku. Puszysty w środku, chrupiący z zewnątrz.

Składniki

  • 0,5 kg mąki (u mnie mieszanka tortowej 0,2 kg + 0,3 kg mąki 650)
  • łyżka soli
  • łyżka cukru
  • 400 ml wody ciepłej
  • 8 g drożdży suchych

Przygotowanie

Drożdże, cukier i wodę wymieszać i poczekać aż drożdże zaczną bąbelkować. Do mąki dodać sól.
Wszystko razem wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 1 godz.
W piekarniku nagrzać naczynie z przykrywką w temp. 240 C. Ja natarłam naczynie oliwą.
Wyjąc ciasto i przełożyć kilka razy, by nadać kształt. Nie trzeba zagniatać, jest dość kleiste, tylko przełożyć kilka razy i nadać kształt. Na wierzchu naciąć wzorek według uznania. Włożyć do nagrzanego naczynia i piec ok. 30 min pod przykryciem, zdjąć przykrywkę i piec 10 min bez. Smacznego!


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!