Marcinek


Marcinek

Marcinek to popularne i smaczne ciasto wielowarstwowe przełożone kremem śmietankowym.

Składniki (na tortownicę 26 cm)

Ciasto:

  • 125 g masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko
  • pół szklanki śmietany 18%
  • pół łyżeczki sody
  • 1/3 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • 500 g mąki

Krem:

  • 3 śmietany 30 % (1200 g)
  • 1 duża śmietana 18%
  • cukier waniliowy
  • szklanka cukru pudru
  • sok z całej dużej cytryny
  • 100 g herbatników

Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 12 części i rozwałkować na papierze do pieczenia o średnicy 26 cm.

Każdy placek piec 10 minut w temperaturze 190°C góra-dół.

Śmietanę 30% ubić, dodać 18%, cukry i sok z cytryny. Na koniec dodać zblendowane herbatniki.

Przygotowanym kremem przekładać placki.

Zostawić nieco kremu, aby posmarować również wierzch i boki ciasta.






Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 33

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!