Marcinek to popularne i smaczne ciasto wielowarstwowe przełożone kremem śmietankowym.
Składniki (na tortownicę 26 cm)
Ciasto:
- 125 g masła
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- pół szklanki śmietany 18%
- pół łyżeczki sody
- 1/3 szkl cukru
- cukier waniliowy
- 500 g mąki
Krem:
- 3 śmietany 30 % (1200 g)
- 1 duża śmietana 18%
- cukier waniliowy
- szklanka cukru pudru
- sok z całej dużej cytryny
- 100 g herbatników
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć i zagnieść na jednolitą masę. Podzielić na 12 części i rozwałkować na papierze do pieczenia o średnicy 26 cm.
Każdy placek piec 10 minut w temperaturze 190°C góra-dół.
Śmietanę 30% ubić, dodać 18%, cukry i sok z cytryny. Na koniec dodać zblendowane herbatniki.
Przygotowanym kremem przekładać placki.
Zostawić nieco kremu, aby posmarować również wierzch i boki ciasta.