Malinowy przysmak

5
(6)

Malinowy przysmak

Malinowy przysmak to pyszne ciasto z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście.

Składniki

Ciasto kruche

  • 400 g mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
  • 250 g margaryny schłodzonej

Masa Budyniowa

  • 5 białek
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 120 g cukru pudru
  • 2 budynie śmietankowe
  • 0,5 szkl. oleju
  • 500 g malin

Przygotowanie

Zagnieść składniki na ciasto kruche i schłodzić. Podzielić na 2 części, jedną większą drugą mniejszą.

Białka ubić z cukrem na prawie sztywno, następnie dodać budynie, wymieszać znowu. Na końcu dodać 3 partiami olej i delikatnie połączyć z białkami.

Kruche większą cześć ścieramy do tortownicy wyłożonej papierem i delikatnie docisnąć. Podpiec przez ok. 15 minut w 180 st.

Następnie wyłożyć masę budyniową, na to układamy malinki i na malinki ścieramy mniejszą część ciasta kruchego Pieczemy 40 minut w 180 st.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!