Malinowy przysmak to pyszne ciasto z dużą ilością owoców w budyniowej piance, na kruchym cieście.
Składniki
Ciasto kruche
- 400 g mąki
- 5 żółtek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 łyżek cukru pudru
- 1 i 1/2 łyż. proszku do pieczenia
- 250 g margaryny schłodzonej
Masa Budyniowa
- 5 białek
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 120 g cukru pudru
- 2 budynie śmietankowe
- 0,5 szkl. oleju
- 500 g malin
Przygotowanie
Zagnieść składniki na ciasto kruche i schłodzić. Podzielić na 2 części, jedną większą drugą mniejszą.
Białka ubić z cukrem na prawie sztywno, następnie dodać budynie, wymieszać znowu. Na końcu dodać 3 partiami olej i delikatnie połączyć z białkami.
Kruche większą cześć ścieramy do tortownicy wyłożonej papierem i delikatnie docisnąć. Podpiec przez ok. 15 minut w 180 st.
Następnie wyłożyć masę budyniową, na to układamy malinki i na malinki ścieramy mniejszą część ciasta kruchego Pieczemy 40 minut w 180 st.