Malinowa chmurka bez chmurki


Przepis na ciasto malinowa chmurka bez chmurki. Propozycja dla tych, którzy nie przepadają za bezą.

Składniki

Ciasto:

  • 150 g mąki
  • 100 g masła
  • 90 g cukru
  • 3 żółtka
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Galaretka z malinami:

  • 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej
  • 700 ml wody
  • 500 g malin

Krem śmietankowy:

  • 250 g mascarpone
  • 500 ml śmietanki
  • 3 łyżki cukru

Przygotowanie

Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić.

2.5 galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki.

250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić i schłodzić w lodówce.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 1

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!