Przepis na ciasto malinowa chmurka bez chmurki. Propozycja dla tych, którzy nie przepadają za bezą.
Składniki
Ciasto:
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 90 g cukru
- 3 żółtka
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Galaretka z malinami:
- 2 i 1/2 opakowania galaretki malinowej
- 700 ml wody
- 500 g malin
Krem śmietankowy:
- 250 g mascarpone
- 500 ml śmietanki
- 3 łyżki cukru
Przygotowanie
Wszystkie składniki na ciasto połączyć i energicznie wyrobić. Blaszkę natłuścić, obsypać mąką i wylepić ciastem. Piec 20 min w 180 st. Wyjąć wystudzić.
2.5 galaretki rozpuścić w 700ml wody. Wrzucić maliny 500 g. Wykorzystałam mrożone. Tężejące wylać na ciasto i wstawić do lodówki.
250 g mascarpone ubić z 500 ml śmietanki i trzema płaskimi łyżkami cukru. Można dodać odrobine esencji waniliowej. Wyłożyć na galaretkę, ozdobić i schłodzić w lodówce.