Makaron po chińsku z warzywami to szybkie i smaczne danie, które przygotujesz w jednej patelni.
Składniki
- makaron chiński
- jedna średnia marchewka
- kilka różyczek brokuła
- kukurydza
- papryka czerwona
- kiełki fasoli mung
- cebulki dymki
- pierś kurczaka
- olej kokosowy nierafinowany (łyżka)
- sos sojowy o obniżonej zawartości soli
- sos teriyaki
- sos sweet chilli
- ząbek czosnku
- miód
- sól
Przygotowanie
Zaczynam od ugotowania makaronu, gotuje go około 2-3 minuty. Pierś z kurczaka kroje na małe kawałki i przyprawiam samą solą. Na patelni rozgrzewam olej kokosowy. Wrzucam na patelnie kurczaka, po kilku minutach dodaje marchewkę żeby zmiękła.
Po kolejnych kilku minutach dodaje zblanszowany brokuł, pokrojoną w kostkę paprykę, kukurydzę, kiełki i makaron. Zostawiam żeby się dalej delikatnie wszystko razem podsmażało.
Przygotowuje sos w miseczce, wszystko na oko. Około 2 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki sosu teriyaki, łyżka sosu sweet chilli, łyżka miodu i mały ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Mieszam wszystko dokładnie i zalewam makaron na patelni. Dodaje posiekane dymki. Mieszam wszystko razem przez 2 minutki i gotowe.