Kurczak w sosie śmietanowo-koperkowym to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Danie jest proste, sycące i pyszne.
Składniki
- 6 udek z kurczaka
- 8 ziemniaków
- 1 cebula
- ser żółty
Marynata:
- olej
- sproszkowana czerwona papryka
- czosnek w proszku
Sos:
- 200 ml wody
- 100 ml kwaśnej śmietany
- 1 żółtko
- 2 ząbki czosnku
- garść koperku
- pieprz, sól
Przygotowanie
Kawałki kurczaka marynujemy w ulubionych przyprawach (u mnie olej, sproszkowana czerwona papryka, czosnek w proszku). Odstawiamy na 15 min. Obieramy ok. 8 ziemniaków, jedną cebulę. Na wysmarowanej blasze układamy nie za grube plastry ziemniaków, na ziemniaki pokrojoną w piórka cebulę, na cebulę kawałki kurczaka. Każdy kawałek kurczaka smarujemy nasza marynatą to wszystko zalewamy sosem.
Sos:
200 ml wody, 100 ml kwaśnej śmietany. To mieszamy dodajemy żółtko i znów mieszamy. Dodajemy 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę, pieprz, sól i garść koperku. Takim sosem zalewamy nasze ziemniaki z kurczakiem, jeszcze raz posypujemy koprem (ja posypałam jeszcze pietruszką) a na to sypiemy starty ser i wstawiamy na 55 min do piekarnika rozgrzanego do ok. 165 st.