Kruchy placek ze śliwkami

3.1
(7)

Kruchy placek ze śliwkami

Pyszne, delikatne i pełne soczystych śliwek ciasto ze śliwkami na kruchym cieście.

Składniki

Ciasto

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 20 dkg masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki śmietany
  • 1/3 szkl. cukru
  • szczypta soli

Dodatkowo

  • 1 kg śliwek
  • cukier waniliowy
  • cynamon
  • odrobina bułki tartej

Przygotowanie

Z podanych składników wyrabiamy ciasto, dzielimy na pół i wkładamy do lodówki na 30 min. W tym czasie oczyszczamy śliwki z pestek, kroimy na 6-8 części. Dno blaszki smarujemy tłuszczem, posypujemy mąką, wyklejamy dno ciastem. Na to idą pokrojone śliwki, posypane łyżką cukru, cukrem waniliowym, cynamonem i odrobiną bułki tartej. Drugą część ciasta rozwałkować i położyć na śliwkach. Ciasto jest dość klejące, dlatego łatwiej będzie odrywać kawałki ciasta, rozpłaszczać na dłoni posypanej delikatnie mąką i układać obok siebie na śliwkach. Piec w 180 stopniach C przez 40 min. Blacha 25×25.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 3.1 / 5. Oddanych głosów: 7

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!