Sernik z kajmakiem

4.6
(57)

Sernik z kajmakiem

Pyszny, kremowy i mięciutki sernik z kajmakiem na ciasteczkowym spodzie. Idealny na każdą okazję.

Składniki na dużą blachę

  • 450 g herbatników maślanych
  • 160 g miękkiego masła
  • 7 jajek
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 kg sera białego mielonego
  • miąższ wydrążony z 1 laski wanilii
  • puszka mleka skondensowanego
  • 2 budynie śmietankowe
  • 3 łyżki mąki
  • 250 g mascarpone

Dodatkowo

  • 1 puszka kajmaku
  • wiórki czekoladowe

Przygotowanie

Herbatniki maślane rozgniatam i łącze z miękkim masłem. Wykładam na brytfankę i ugniatam, żeby wszystko ładnie się skleiło.

Białka oddzielam od żółtek i ubijam ze szczyptą soli. Jak już białka będą sztywne, dodaję około 1/3 szklanki cukru i miksuje do rozpuszczenia się cukru.

Do osobnej miski dodaje żółtka, ser, wanilię, puszkę mleka skondensowanego, 2 budynie, 3 łyżki mąki i 250 g mascarpone. Wszystko miksuje do gładkiej masy, później szpatułką dodaje ubite białka i mieszam do połączenia się wszystkiego.

Masę wylewam na herbatniki i wkładam do piekarnika na około 45 minut temperatura 175 stopni, później na 100 stopni przez 20 min. Po ostygnięciu ciasta wylewam kajmak trochę wcześniej podgrzewam żeby był w miarę płynny i posypuje wiórkami czekoladowymi.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.6 / 5. Oddanych głosów: 57

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!