Kruche ciasto z budyniem i gruszkami


Kruche ciasto z budyniem i gruszkami to przepyszna propozycja na deser. Ten smakołyk zasmakuje zarówno dzieciom jak i dorosłym.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki krupczatki
  • 4 żółtka
  • 4 białka + 5 łyżek cukru
  • 3/4 szkl. cukru
  • 1 kostka masła
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 budynie malinowe po 40 g + cukier do smaku
  • 5- 6 gruszek + 1/2 łyżeczki kardamonu
  • 1 litr mleka

Sposób przygotowania:

  1. Mąkę, cukier oraz proszek do pieczenia wymieszać w misce, dodać starte na tarce o grubych oczkach masło, żółtka oraz śmietanę.
  2. Zagniatamy ciasto i dzielimy na dwie części (2/3 i 1/3). Większą część rozłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 23 cm x 34 cm, podpiec 10 min w 180 st C.
  3. W tym czasie ugotować budyń i jeszcze ciepły wyłożyć na upieczony spód. Na budyń ułożyć obrane, pokrojone i lekko podduszone gruszki z kardamonem.
  4. Ubić białka na sztywną pianę z cukrem i wyłożyć na owoce. Z drugiej części ciasta zrobić drobniutką kruszonkę i wysypać na białka.
  5. Piec w 180 st C około 30 min z termoobiegiem.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!