Klasyczny biszkopt


Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego.

Składniki

  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru
  • 6 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
  • 1/2 szkl. mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Przygotowanie

1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.

2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, które stopniowo dodajemy do piany z białek i miksujemy jeszcze przez chwilę.

3. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką (nie miksować!).

4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 25-30 min. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.2 / 5. Oddanych głosów: 37

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!