Najlepszy przepis na klasyczny biszkopt. Biszkopt można wykorzystać do upieczenia tortu lub ciasta biszkoptowego.
Składniki
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 6 płaskich łyżek maki ziemniaczanej
- 1/2 szkl. mąki pszennej
- 1/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Przygotowanie
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
2. W drugiej misce ucieramy żółtka z cukrem, które stopniowo dodajemy do piany z białek i miksujemy jeszcze przez chwilę.
3. Następnie dodajemy przesianą mąkę ziemniaczaną i pszenną, oraz proszek do pieczenia i mieszamy delikatnie łopatką (nie miksować!).
4. Pieczemy w temperaturze 170 stopni 25-30 min. Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.