Keks świąteczny


Klasyczny wypiek, którego nie może zabraknąć na żadnym świątecznym stole.

Składniki:

  • mąka pszenna – 250g
  • cukier – 180g
  • masło – 250g
  • 5 jajek
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżka mleka
  • ok. 400g bakalii + trochę do dekoracji

Sposób przygotowania:

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Miksując dodawać po jednym żółtku (każde żółtko miksować co najmniej 1min). Dodawać stopniowo mąkę i łyżką wymieszać.

Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli a następnie wmieszać delikatnie do masy łyżką drewnianą.

Na końcu wmieszać sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przelać do keksówki 12×36 i piec w 180 st. ok 50-60 min.

Ja zawsze piekę ,,do suchego patyczka”.

Polać lukrem (cukier puder wymieszany z sokiem cytrynowym) i udekorować kandyzowaną skórką. Ok. 3 łyżki cukru pudru + 2-3 łyżki soku z cytryny.

Jeśli lukier za gęsty dodać wody lub soku, a jeśli za rzadki to dosypać cukru. Ja zawsze robię na oko, dlatego dokładnych proporcji nie podam.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 5

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!