Kaszak to bardzo proste ciasto bez pieczenia z kaszą manną w roli głównej. Idealne gdy nie mamy czasu na pieczenie, a ochota na coś słodkiego wielka.
Składniki
- 1 litr mleka
- 1 szklanka kaszy mannej
- 1 szklanka cukru
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżka kakao
- 1 kostka margaryny
- 5 opakowań herbatników
Przygotowanie
Blachę o wymiarach 36×26 cm wykładamy herbatnikami. Mleko z margaryną, cukrem i cukrem waniliowym oraz kakao zagotować na małym ogniu, cały czas mieszając. Do gotującego się mleka powoli wsypywać kaszę. Mieszać, żeby nie było grudek. Gotować, aż masa zgęstnieje. Gorącą równomiernie rozsmarować na herbatnikach. Przykryć kolejną warstwą herbatników. Polać polewą czekoladową i odstawić w chłodne miejsce aby ciasto ostygło.