Karpatka z malinami

5
(2)

Karpatka z malinami

Karpatka z malinami, czyli pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców.

Składniki oraz sposób przygotowania

Ciasto:

  • 1,5 szkl wody
  • 3/4 kostki masła
  • 7 jaj
  • 1,5 szkl mąki
  • szczypta soli

Wodę, masło i sól zagotować, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na dwie wyłożone papierem blachy. Pieczemy w 190-200°C 40 min.

Masa budyniowa:

  • 1,5 szklanki mleka
  • 1 szkl cukru
  • 6 łyżek mąki pszennej (można dać 3 łyżki pszennej i 3 łyżki ziemniaczanej)

Z podanych składników gotujemy budyń.

1 i 1/4 kostki masła ucieramy mikserem i dodajemy ciągle miksując stopniowo wystudzony budyń.
Do masy dodajemy sok z cytryny (do smaku). Na wystudzony placek wykładamy masę, wtykamy maliny i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy ciasto do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!