Karpatka z malinami, czyli pyszne ciasto ptysiowe z kremem budyniowym i świeżymi kawałkami owoców.
Składniki oraz sposób przygotowania
Ciasto:
- 1,5 szkl wody
- 3/4 kostki masła
- 7 jaj
- 1,5 szkl mąki
- szczypta soli
Wodę, masło i sól zagotować, dodać mąkę. Dokładnie wymieszać. Zdjąć z ognia. Do lekko przestudzonej masy dodajemy po 1 jajku ciągle mieszając. Tak przygotowane ciasto dzielimy na 2 części i rozsmarowujemy na dwie wyłożone papierem blachy. Pieczemy w 190-200°C 40 min.
Masa budyniowa:
- 1,5 szklanki mleka
- 1 szkl cukru
- 6 łyżek mąki pszennej (można dać 3 łyżki pszennej i 3 łyżki ziemniaczanej)
Z podanych składników gotujemy budyń.
1 i 1/4 kostki masła ucieramy mikserem i dodajemy ciągle miksując stopniowo wystudzony budyń.
Do masy dodajemy sok z cytryny (do smaku). Na wystudzony placek wykładamy masę, wtykamy maliny i przykrywamy drugim plackiem. Wstawiamy ciasto do lodówki.