Galaretka z kurczaka

4
(13)

Galaretka z kurczaka

Efektowna, warstwowa galaretka z kurczakiem i warzywami. Świetnie smakuje podawana ze świeżym pieczywem.

Składniki

  • 3 pojedyńcze piersi z kurczaka
  • warzywa jak na rosół (u mnie marchew, por, pietruszka, seler, cebula przypieczona)
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • groszek
  • 2 jajka na twardo
  • sól
  • pieprz
  • czosnek drobniutko posiekany
  • żelatyna

Przygotowanie

Piersi wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, zagotowujemy i odszumowujemy, dokładamy warzywka, liść laurowy, ziele angielskie, solimy i gotujemy wszystko na wolnym ogniu, aż mięsko zmięknie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mięsko kroimy na małe kawałki, marchewkę w kostkę, jajka w plastry.
Do naczyń wykładamy jajo, marchewkę, groszek, mięsko, na mięsko posiekany czosnek, zmielony świeży pieprz. Wszystko zalewamy przecedzonym rosołkiem wymieszanym z żelatyną i odstawiamy do stężenia.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 13

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!