Kakaowa stefanka bez pieczenia


Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników, masy z kaszy manny i kakao.

Składniki

  • 300g herbatników
  • 1 litr mleka
  • 200g masła
  • 4 łyżki kakao
  • cukier waniliowy
  • szklanka kaszy manny
  • 3/4 szklanki cukru

Polewa:

  • 100g czekolady deserowej
  • 100g masła
  • łyżka cukru pudru
  • 2 łyżki śmietanki 30%
  • wiórki kokosowe do dekoracji

Przygotowanie

Blachę 25×30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam pierwszą warstwę herbatników.

W garnku podgrzewamy mleko z masłem, cukrami i kakao, delikatnie zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy powoli, małymi porcjami kaszę (masa musi być gęsta, więc może trzeba będzie dosypać więcej kaszy) i cały czas mieszamy, gotujemy mieszając na bardzo malutkim ogniu i czekamy aż zgęstnieje (kilka minut).

Połowę gorącej masy przekładamy na pierwszą warstwę herbatników, następnie dociskając układamy drugą warstwę herbatników ,a na nią resztę masy. Na masę znów herbatniki i czekamy aż wystygnie. I w tym czasie robimy polewę.

Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, dodajemy śmietankę i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Wylewamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy na noc do lodówki.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 5 / 5. Oddanych głosów: 2

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!