Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto na bazie herbatników, masy z kaszy manny i kakao.
Składniki
- 300g herbatników
- 1 litr mleka
- 200g masła
- 4 łyżki kakao
- cukier waniliowy
- szklanka kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru
Polewa:
- 100g czekolady deserowej
- 100g masła
- łyżka cukru pudru
- 2 łyżki śmietanki 30%
- wiórki kokosowe do dekoracji
Przygotowanie
Blachę 25×30 cm wyłożyłam folią aluminiową i ułożyłam pierwszą warstwę herbatników.
W garnku podgrzewamy mleko z masłem, cukrami i kakao, delikatnie zagotowujemy. Do gotującego się mleka dodajemy powoli, małymi porcjami kaszę (masa musi być gęsta, więc może trzeba będzie dosypać więcej kaszy) i cały czas mieszamy, gotujemy mieszając na bardzo malutkim ogniu i czekamy aż zgęstnieje (kilka minut).
Połowę gorącej masy przekładamy na pierwszą warstwę herbatników, następnie dociskając układamy drugą warstwę herbatników ,a na nią resztę masy. Na masę znów herbatniki i czekamy aż wystygnie. I w tym czasie robimy polewę.
Czekoladę, masło i cukier rozpuszczamy w rondelku na malutkim ogniu, dodajemy śmietankę i mieszamy aż składniki dokładnie się połączą. Wylewamy na wystudzone ciasto, posypujemy wiórkami kokosowymi i wkładamy na noc do lodówki.