Jabłecznik na kruchym spodzie

4.9
(8)

Jabłecznik na kruchym spodzie

Przepis na pyszny jabłecznik z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.

Składniki

Kruche ciasto

  • 4 szkl. mąki
  • 150 g margaryny
  • 150 g smalcu
  • 1 szkl. cukru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy

Dodatkowo

  • 2 słoiki prażonych na maśle jabłek (do jabłek dodałam 2 łyżki kaszy manny i skórkę pomarańczową)

Przygotowanie

Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25×40 cm, posypać cynamonem, wyłożyć jabłka i ponownie posypać cynamonem. Na to reszta ciasta. Piec ok. 45 min w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.9 / 5. Oddanych głosów: 8

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!