Przepis na pyszny jabłecznik z chrupiącym ciastem kruchym i dużą ilością musu jabłkowego.
Składniki
Kruche ciasto
- 4 szkl. mąki
- 150 g margaryny
- 150 g smalcu
- 1 szkl. cukru
- 1 jajko
- 2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
Dodatkowo
- 2 słoiki prażonych na maśle jabłek (do jabłek dodałam 2 łyżki kaszy manny i skórkę pomarańczową)
Przygotowanie
Składniki na ciasto połączyć, zagnieść i podzielić na pół. Jedną część ciasta wyłożyć na blaszkę o wymiarach 25×40 cm, posypać cynamonem, wyłożyć jabłka i ponownie posypać cynamonem. Na to reszta ciasta. Piec ok. 45 min w 180 st. C. Po upieczeniu i ostudzeniu posypać cukrem pudrem.