Gulasz z żołądków i serduszek drobiowych to pomysł na szybki i smaczny obiad. Idealnie smakuje z ryżem, kaszą – czy kopytkami.
Składniki
- żołądki i serca drobiowe
- 2-3 cebule
- mąka
- woda
- słodka śmietana
- wegeta
- czosnek
- czerwona papryka w proszku
Przygotowanie
Obieram cebule, kroję w kostkę (taką grubszą) wrzucam cebulkę na rozgrzany tłuszcz. Żołądki i serduszka wcześniej moczę i kroję na mniejsze kawałki, wrzucam pokrojone na podsmażoną cebulkę. Całość duszę do miękkości mięsa. W trakcie podlewam wodą bo ta odparowuje. Gdy mięsko jest miękkie wlewam zawiesinę z mąki i wody, aby troszkę zagęścić sos i troszkę słodkiej śmietany. Na sam koniec doprawiam wegetą i dodaję świeżo przeciśnięty przez praskę czosnek i paprykę czerwoną ostrą w proszku wtedy gulasz ma fajny kolor i nie potrzeba dawać pieprzu.