Raffaello – szybkie ciasto bez pieczenia dla leniwych


Delikatne kokosowe ciasto na krakersach dla leniuszków i osób, które na szybko potrzebują czegoś słodkiego.

Składniki

  • 2 – 3 paczki herbatników
  • 1 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 kopiatych łyżek mąki pszennej
  • 5 kopiatych łyżek mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 250 g masła
  • około 150 g wiórków kokosowych + 50 g do posypania

Blaszka 33×23 cm

Przygotowanie

Przygotować masę budyniową. Część mleka odlać, wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąkami. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, by nie utworzyły się grudki. Chwilkę gotować (około 1 min, budyń będzie gęsty). Pozostawić do ostygnięcia.

Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń. Na koniec dodać 150 g wiórków i wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć na nią po kolei: ciastka, krem, ciastka, krem, ciastka, krem, prażenie wiórki kokosowe. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.4 / 5. Oddanych głosów: 11

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!