Pomysł na jednego wielkiego gołąbka, który z pewnością zachwyci całą rodzinę i wyglądem i smakiem.
Składniki oraz sposób przygotowania
- kapusta włoska około 15 liści, które trzeba sparzyć w garnku około 10min
- podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę można wkroić również ząbek czosnku
Farsz:
- suszone grzyby namoczone i ugotowane. Pokroić drobno (mogą być pieczarki)
- 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
- 0,5 kg mielonej wołowiny
- torebka ryżu
- bułka namoczona lub płatki owsiane
- około 150 g posiekanych pomidorów z puszki
- 2 jajka i przyprawy ( pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego, papryka ostra)
Wszystko razem wyrabiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie kapustę tak żeby zachodziła na brzegi, na to farsz dobrze ugniatając. Czynność powtórzyć kilka razy na sam wierzch przykryć liśćmi. Piec w piekarniku w 180 stopniach 1 godz.