Gołąbek w wersji maxi


Pomysł na jednego wielkiego gołąbka, który z pewnością zachwyci całą rodzinę i wyglądem i smakiem.

Składniki oraz sposób przygotowania

  • kapusta włoska około 15 liści, które trzeba sparzyć w garnku około 10min
  • podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę można wkroić również ząbek czosnku

Farsz:

  • suszone grzyby namoczone i ugotowane. Pokroić drobno (mogą być pieczarki)
  • 0,5 kg mięsa mielonego wieprzowego
  • 0,5 kg mielonej wołowiny
  • torebka ryżu
  • bułka namoczona lub płatki owsiane
  • około 150 g posiekanych pomidorów z puszki
  • 2 jajka i przyprawy ( pieprz, sól, przyprawa do mięsa mielonego, papryka ostra)

Wszystko razem wyrabiamy. W naczyniu żaroodpornym układamy na spodzie kapustę tak żeby zachodziła na brzegi, na to farsz dobrze ugniatając. Czynność powtórzyć kilka razy na sam wierzch przykryć liśćmi. Piec w piekarniku w 180 stopniach 1 godz.


Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4 / 5. Oddanych głosów: 4

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!