Gniazdka parzone

4.8
(25)

Gniazdka parzone

Gniazdka parzone to miękkie, rozpływające się w ustach pączki z ciasta parzonego. Najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień.

Składniki

  • 250 ml wody
  • 100 g masła
  • 1 szklanka mąki
  • 4 jajka
  • 1/4 łyżeczki soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie

Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i rozpuszczamy w nim masło. Po rozpuszczeniu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania kuli. Jak zacznie delikatnie przywierać ściągamy z ognia.

Następnie masę wrzucamy do misy robota i mieszamy 1-2 minuty i wbijamy po jednym jajku.

Jak masa porządnie się połączy, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okręgi na kwadraty z papieru do pieczenia posmarowanymi olejem.

Wkładamy delikatnie do rozgrzanego oleju papierkiem do góry, po sekundzie można go już ściągnąć i wykorzystać do kolejnych gniazdek.

Gniazdka można polać lukrem, czekolada itd… Smacznego!

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.8 / 5. Oddanych głosów: 25

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!