Chleb z gara

4.5
(67)

Chleb z gara

Przepis na najprostszy chleb z gara. Ten chlebek jest absolutnie fantastyczny, bardzo łatwy w przygotowaniu i obłędny w smaku.

Składniki

  • 500 ml maślanki
  • 3 dkg świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 70 ml wody
  • 400 g mąki pszennej
  • 400 g mąki żytniej

Przygotowanie

Maślankę lekko podgrzewam, dodaje rozkruszone drożdże i miód. Odstawiamy na 10 min. Następnie dodaje resztę składników i wyrabiam ciasto. Zostawiam na 30 minut przykryte ściereczką.

Po 30 minutach jeszcze raz zagniatam i formuje bochenek. W międzyczasie nagrzewam piekarnik do 210 stopni. Do piekarnika kładę puste naczynie żaroodporne, w którym będę piec mój chleb. Gdy piekarnik i naczynie osiągną odpowiednią temperaturę wyciągam gorące naczynie i przekładamy do niego uformowany bochenek chleba. Delikatnie nacinam nożem chleb, aby powstała kratka.

Zamykam naczynie i piekę 40 min w 210 stopniach, po czym ściągam przykrywkę i piekę kolejne 15 minut.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 67

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!