Gniazdka parzone to miękkie, rozpływające się w ustach pączki z ciasta parzonego. Najlepsze jeszcze cieplutkie, ale są smaczne też na drugi dzień.
Składniki
- 250 ml wody
- 100 g masła
- 1 szklanka mąki
- 4 jajka
- 1/4 łyżeczki soli
- olej do smażenia
Przygotowanie
Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sól i rozpuszczamy w nim masło. Po rozpuszczeniu wsypujemy mąkę i energicznie mieszamy do uzyskania kuli. Jak zacznie delikatnie przywierać ściągamy z ognia.
Następnie masę wrzucamy do misy robota i mieszamy 1-2 minuty i wbijamy po jednym jajku.
Jak masa porządnie się połączy, przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy okręgi na kwadraty z papieru do pieczenia posmarowanymi olejem.
Wkładamy delikatnie do rozgrzanego oleju papierkiem do góry, po sekundzie można go już ściągnąć i wykorzystać do kolejnych gniazdek.
Gniazdka można polać lukrem, czekolada itd… Smacznego!