Galaretkowiec na naturalnym jogurcie greckim to pyszne ciasto na zimno bez pieczenia. Jest bardzo lekkie, orzeźwiające i ładnie wygląda.
Składniki:
- jogurt naturalny 500g
- 5 galaretek – 2 cytrynowe oraz 3 innego smaku
Sposób przygotowania:
- 3 galaretki wsypać do oddzielnych talerzy.
- Każdą z nich rozpuść w 250ml wrzącej wody.
- Wstawić do lodówki, aby stężały.
- 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w 500ml wrzącej wody i odstawić do wystudzenia.
- W oddzielnej misce zmiksować jogurt, wlać do niego płynną wystudzoną galaretkę cytrynową.
- Z lodówki wyjąć 3 galaretki, wyciągnąć z talerzy i pokroić w dowolną kostkę.
- Następnie przełożyć do miski z jogurtem i wymieszać. Wlać do keksówki wyłożoną folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin.