Faszerowane marchewki

Faszerowane marchewki to sposób na ciekawe i smaczne podanie naszej ulubionej sałatki.

Składniki:

Ciasto na ok. 14 sztuk.

  • 250g mąki
  • 15g drożdży
  • 100 ml ciepłej wody
  • 40ml oleju
  • pół łyżeczki cukru
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i wody robimy rozczyn, odstawiamy na ok. 10 min.
  2. Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy lśniące ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
  3. Po tym czasie ciasto wałkujemy, i tniemy na paski. Każdy pasek zawijamy z obydwóch stron do środka i lekko dociskamy. Tak przygotowany pasek ciasta, zawijamy na foremkę do rurek (rurek nie trzeba smarować).
  4. Tak przygotowane rurki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie, każdą rurkę smarujemy z każdej strony surowym żółtkiem z dodatkiem odrobiny czerwonego barwnika. (Wtedy nasze marchewki wyjdą pomarańczowe i pięknie błyszczące.)
  5. Nasze marchewki wkładamy do piekarnika 170 stopni na ok. 20 minut ( grzanie góra-dół).
  6. Po upieczeniu, studzimy i faszerujemy ulubioną sałatką (u mnie jarzynowa) na koniec wtykamy szczypiorek, lub pietruszkę do sałatki, i nasze marchewki gotowe.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.7 / 5. Oddanych głosów: 6

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!