Babka gotowana


Babka gotowana

Super delikatna, wilgotna i puszysta babka gotowana. Przepis jest sprawdzony i wart polecenia.

Składniki

  • 250 g margaryny lub masła
  • 1 szkl. cukru
  • 6 jajek
  • 1 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 łyżka octu

Przygotowanie

Oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy sztywną pianę. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Żółtka utrzeć z cukrami na puszystą masę. Stopniowo dodajemy przestudzone masło. Dodajemy mąki zmieszane z proszkiem i łyżkę octu Miksujemy. Delikatnie dodajemy pianę z białek i mieszamy łyżką.

Wylewamy ciasto do wysmarowanej formy, zamykamy i wstawiamy do gotującej się wody, tak aby woda do 3/4 zakrywała formę. Obciążamy formę. Gotujemy (na wolnym ogniu) pod przykryciem 1 godz. 20 min.

Po tym czasie wyłączamy palnik, odkrywamy garnek i zostawiamy formę w wodzie na 10 minut. Wyciągamy z garnka, wyjmujemy babkę przykładając płaski talerz i odwracając formę do góry dnem. Gotową babkę polewamy czekoladową polewą.

Jak oceniasz ten przepis? Kliknij gwiazdkę, aby dodać ocenę!

Średnia głosów to 4.5 / 5. Oddanych głosów: 49

Ten przepis nie ma jeszcze żadnej oceny. Bądź pierwszą osobą która go oceni!