Faszerowane marchewki to sposób na ciekawe i smaczne podanie naszej ulubionej sałatki.
Składniki:
Ciasto na ok. 14 sztuk.
- 250g mąki
- 15g drożdży
- 100 ml ciepłej wody
- 40ml oleju
- pół łyżeczki cukru
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Z drożdży, odrobiny mąki, cukru i wody robimy rozczyn, odstawiamy na ok. 10 min.
- Po tym czasie dodajemy resztę składników i wyrabiamy lśniące ciasto. Odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 1h.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy, i tniemy na paski. Każdy pasek zawijamy z obydwóch stron do środka i lekko dociskamy. Tak przygotowany pasek ciasta, zawijamy na foremkę do rurek (rurek nie trzeba smarować).
- Tak przygotowane rurki odstawiamy do wyrośnięcia na ok. 20 min. Po tym czasie, każdą rurkę smarujemy z każdej strony surowym żółtkiem z dodatkiem odrobiny czerwonego barwnika. (Wtedy nasze marchewki wyjdą pomarańczowe i pięknie błyszczące.)
- Nasze marchewki wkładamy do piekarnika 170 stopni na ok. 20 minut ( grzanie góra-dół).
- Po upieczeniu, studzimy i faszerujemy ulubioną sałatką (u mnie jarzynowa) na koniec wtykamy szczypiorek, lub pietruszkę do sałatki, i nasze marchewki gotowe.